Peruskoululaisten mestaruuskilpailut painonnostossa järjestettiin viikonvaihteessa Lapin Urheiluopistolla. Parkanon ja Kihniön yhteisjoukkue matkasi junalla kolkutellen Rovaniemelle ottamaan mittaa muista lajin harrastajista.

Varsinkin nuorten nostajien osalta on tärkeintä hallita nostotekniikat, mutta perusasioiden ollessa kunnossa voidaan tankoon laittaa jo painoakin oman kunnon mukaan.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä nostoja urakoivat tytöt ja pienimmät pojat. Parkanolaisen Sini Siron nostot kulkivat erinomaisesti ja sen myötä rautaakin lastattiin tankoon enemmän kuin aiemmin. Ennakkoasetelmat tyttöjen 63 kilo sarjassa olivat selkeät ja aloituspainojen perusteella Sinille oli tarjolla hopeaa. Tämä asetelma pitikin loppuun asti ja nuori nainen pystyi keskittymään 100 kilon yhteistulos tavoitteeseensa.

Kilpailu sujui lopulta yli odotusten ja kaikki nostot onnistuivat hyväksytysti. Tempauksessa Sini nosti kilomäärät 38 – 41 ja 43. Työnnössä aloituspaino 52 kiloa oli helppo ja seuraavilla yrityksillä nousi 56 ja 60 kiloa. Yhteistulosta viimeisten nostojen jälkeen kertyi 103 kiloa ja tavoitteen täytyttyä varmistui myös hopea mitali.

Toisena kilpailupäivänä lavalle astelivat Parkanosta Petteri ja Santeri Suonpää, sekä Kihniöstä Toni Peltomäki. Petterillä ja Santerilla kisakokemusta onkin jo kertynyt, mutta Toni osallistui ensimmäistä kertaa kilpailuihin.

Petteri aloitti poikien osalta oman urakkansa osallistumalla 50 kilon sarjaan. Molemmissa lajeissa nostot sujuivat varmoin ottein ja lopulta omat rajatkin löytyivät. Tempauksessa nousi 34 kiloa ja pari kiloa isommat raudatkin olivat lähellä onnistua. Työnnössä Petteri päätyi 46 kiloon ja yritys 50 kilon rautamäärästäkin oli lähellä onnistua. Näillä kilomäärillä sijoitus sarjassa oli neljäs.

Santeri Suonpää nosti sarjaa ylempänä 56 kiloisissa ja pääsi hyvin mukaan mitalitaistelun. Kaarinalainen Akseli Orava oli ennakkoasetelmissa hieman vahvempi ja muut nostajat heikompia. Onnistuneiden tempausten jälkeen ero oli vain 2 kiloa Akselin hyväksi, joten siitä oli hyvä jatkaa työntönostoihin. Työnnössä Santeri venyi niin ikään hyviin suorituksiin, mutta kilpakumppani venyi tällä kertaa vielä hieman enemmän. Viimeisellä yrityksellä 63 kilosta Santeri haki kärkipaikkaa, mutta onnistuminen jäi seuraaviin kisoihin. Santerin tulokset olivat 50+58 kiloa ja sijoitus hienon taistelun jälkeen toinen.

Poikien 69 kilon sarjassa koettiin jännittäviä hetkiä, kun Toni Peltomäki asteli ensimmäistä kertaa kisalavalle. Toni tarvitsi tempauksessa kaikki kolme nostoyritystä, jotta alkupaino 32 kiloa pysyi hyväksytysti suorilla käsillä. Uusi tilanne aiheutti ylimääräistä jännitystä, mutta työntönostoihin olikin sitten jo helpompi lähteä, kun toimintatavat olivat selvillä. Työnnössä Toni onnistui jokaisessa nostossaan ja eteni 48 kiloon. Kisan päätteeksi Toni pokkasi sarjassaan pronssia.